Vægttab generelt

Det er faktisk lettere end du tror at hjælpe din buttede hund eller kat til at tabe sig.

1) sætter sig grundigt ind i hvorfor det er vigtigt for kæledyret at tabe sig og komme i form
2) har opmærksomhed på detaljerne
3) får lidt hjælp fra dyreklinikken.

Når hunden eller katten taber sig og kommer i form får den ikke blot et længere liv, men også en bedre livskvalitet.

Hvorfor er det vigtigt for dit kæledyr at være normalvægtig?
Hvis din hund vejer blot 2-3 kg over dens idealvægt er den i farezonene for at udvikle mange alvorlige sygdomme. Hvis din hund er overvægtig er det desværre ikke et spørgsmål om om at den ‘kan ‘ udvikle følgesygdomme, men snarer et spørgsmål om hvornår og hvor mange følgesygdomme hunden vil få.Nogle at de sygdomme der kan være tale om er :

*Diabetes
*hjerte- og luftvejslidelser
*gigt
*forhøjet blodtryk
* kræft
*betændelse i bugspytkirtel

Desuden lever overvægtige hunde kortere end slanke hunde. De har tendens til at have mindre kontakt med deres menneskefamilie, de ligger mere ned og er mindre aktive og legesyge. Netop fordi den overvægtige hund ligger mere ned er det nemt at overse sygdomme, man tror at hunden blot er doven.

Det lyder jo nemt, hvis man indtager mindre energi end man forbruger så må man tabe sig. Det er dog ikke så simpelt alligevel. For det første må du aldrig indlede en slankekur uden at have forhørt dig hos din dyrlæge eller dyreklinikkens ernæringsvejleder. Der er nemlig visse stofskiftesygdomme som giver overvægt og nedsat aktivitet. Det er vigtigt at udelukke disse sygdomme samt andre helbredsproblemer, før man indleder vægttabet.

De fleste kæledyr taber sig bedst ved at blive sat over på et slankefoder. Her er det vigtigt at du i fællesskab med dyreklinikken finder det rigtige slankefoder for dit dyr da nogle helbredsproblemer som f.eks. sukkersyge og blæresten gør at dyret ikke kan tåle almindeligt slankefoder. Det er også vigtigt at du helt nøjagtig giver den mængde der bliver beregnet, giver du for meget taber dyret sig ikke og giver du for lidt kan der komme følgesygdomme af for hurtigt vægttab og underernæring.

Smid målebægret væk og frem med køkkenvægten. Undersøgelser har vist at man nemt giver 10-20 % mere end den tiltænkte mængde hver gang man afmåler med bægret. Har du en lille hund eller en kat som er overvægtig, kan du med fordel tælle det antal foderkugler dit kæledyr skal have dagligt. Husk at alt hvad din hund eller kat spiser har kalorier i- selv den mindste godbid. Det kan være tungen på vægtskålen som gør at dit kæledyr ikke taber sig.

Når du skal skifte foder, skal det helst gøres over en uges tid. I denne periode kan du blande det med dyrets gamle foder eller lade det nye foder være et ud af flere måltider. Hvis smagen er uvant kan du fx dryppe lidt vand fra en dåse ’tun i vand’ henover i starten.

Når man ser på folk som går tur med deres hunde, sker det oftest i et hyggeligt stille og roligt tempo. Hunden får lov at snuse og stoppe op mange gange under turen. Den går ikke hvis hunden skal tabe sig! At gå tur for at tabe sig er noget andet end at gå tur for at hygge.

Lad hunden være i kort snor, lad være med at se på hunden, giv f.eks kommandoen ’videre’ hvis hunden vil stoppe og snuse. Tempoet skal være raskt og du skal selv få varmen af det. Gå i et godt tempo på udvejen og lad så hunden snuse og tisse mv. på hjemvejen. Hvis din hund er meget overvægtig så lad dyrlægen rådgive dig om motionering. Hunde der lider af gigt kan med fordel få ordineret smertebehandling under vægttabet. Vi ser ofte at gigtsvage hunde bliver medicinfrie når de kommer ned på idealvægten.

Når du har sat dit kæledyr på slankekur er det vigtigt at finde ud af om det virker. Alle dyr er forskellige og kan tabe sig på forskellig vis. Det kan være at der skal ændres nogle rutiner eller skiftes diæt et par gange før det virker. Man bør kontrolveje dyrene en gang om måneden. Har de ikke tabt sig på en måned skal programmet ændres. Der er ikke noget mere frustrerende end at være på en diæt som ikke virker. Samarbejd tæt med dyreklinikken, ofte skal der kun rettes et par småting for at det lykkes og dette på en helbredsmæssig korrekt måde.

Jamen hvad nu hvis?:

Gå en tur eller smid en bold til hunden hvis den tigger. Husk at 9 ud af 10 gange er hunden meget mere interesseret i opmærksomhed fra dig end i foder! Eller i stedet for at fylde i madskålen så giv en frisk skål vand.
Smid en papirkugle eller leg med en fjerdusk, katten vil have opmærksomhed, ikke mad. Katten kan ikke lide at madskålen er tom drop madskålen, giv foder i vindueskarmen eller gem foderet bag gardinet, læg foder i en aktivitetsbold så katten skal arbejde både mentalt og fysisk for sin mad.
Brug rå grøntsager du vil forbavses over at både hund og kat kan lide det. Prøv selv og se!
Hvert dyr skal fodres separat, der må ikke stå mad fremme. Når din hund eller kat har spist så fjern maden. Lad ikke mad stå når du tager hjemmefra – du ved ikke hvem der har spist hvad.
Det er vigtigt at finde en model til vægttab som passer til dig og dit kæledyr- hvis du har nogle bestemte vaner og du hygger dig med dem så tilpasser vi det.

De fleste kæledyr taber sig til normalvægt i løbet af 6 måneder. Hvis dette ikke lykkes skal vi ændre på strategien. Det normale er at hunden taber 2 % af vægten om måneden, dette kan dog variere.

Husk at dine kræfter bliver brugt på at give din hund et længere og sundere liv. Ofte er hemmeligheden bag hunde og kattes vægttab en god og kærlig men målrettet familie. Hunden forstår ikke at overvægten vil tage livet af den, derfor må du som ejer tage ansvaret for hundens helbred.

Vetterslev-Høm dyreklinik tilbyder gratis at udarbejde en plan for din hunds eller kats vægttab. Vi tilbyder gratis månedlige vejninger og bistand under vejs. I nogle tilfælde anbefaler vi en helbredsundersøgelse og evt. blodprøve før vægttabet påbegyndes, det gælder især meget overvægtige hunde og katte, eller den ældre hund/kat.

Vi arbejder sammen med dig for at din hund eller kat når målet som er et sundt og varigt vægttab.