Må jeg få udleveret medicin til mit kæledyr?

DYRLÆGE JEANETTE SCHMIDT

I Danmark har vi en helt konkret lovgivning omkring udlevering af medicin til dyr. Lovgivningen har tidligere været løst beskrevet, men i 2002 kom der helt specifikke stramninger. Årsagen har været at man i landbruget oplevede stigende resistens overfor almindeligt anvendte lægemidler.

Det er derfor også sådan, at alle ormemidler er på recept. Alle nye loppemidler er også på recept. Det er ikke kun i Danmark men i EU denne stramning sker. Lovgivningen bliver håndhævet således at vi, dyrlægerne, bliver kontrolleret, at vi har undersøgt dyrene før der udskrives medicin. Apotekernes og vores lister bliver sammenlignet, og der gives bøder hvis der er givet medicin til dyr vi ikke har undersøgt

Det kan synes urimeligt at man skal have sit kæledyr til dyrlægen mindst en gang om året for at kunne få de nye loppemidler eller man skal aflevere afførringsprøve for at kunne få ormemiddel udleveret- men lovgivningen har en god begrundelse og er lavet for at vores børn og børnebørn ikke skal få kæmpe resistensproblemer ud i fremtiden.

Senest i Januar 2022 er der kommet yderligere stramninger på området. Det betyder bl.a. at vi ikke må lave telefonrecepter. Der er også kommet stramninger i tilladelse til at bruge antibiotika, som vil betyde flere laboratorietest for vore patienter.

Det betyder også at kaniner kun må behandles med begrænsede medikamenter og at du som kaninejer skal have et medicinhåndteringskursus for at måtte give din kanin medicin i hjemmet. Vi som dyrlæger er desværre ikke taget med på råd, og vi er selvfølgelig frustreret over lovgivningen.

Link til DDDs information

Link til den nye lovgivning som træder i kraft 28/1-2022