Vi anbefaler at alle kaniner undersøges 2 gange årligt. Ved undersøgelsen bliver din kanin gennemgået for sygdomme og tandfejl. Du får også gode råd om hvordan du kan holde din kanin sund og rask i mange år.
Kaniner har ofte problemer med fejlvækst af fortænder og kindtænder. Derfor er en vigtig del af undersøgelsen, at se på din kanins tænder.
Du får desuden kaninens egen mappe med nyttige informationer og en sundhedsbog. Fra år til år kan du se hvad dyrlægen har skrevet om din kanin i sundhedsbogen. Du kan også selv holde øje med hvornår det er tid til vaccination igen.
Når det er tid til revaccination får du en mail og en SMS fra os, så du i ro og mag kan finde en tid som passer dig, til at får din kanin undersøgt.
Kaniner har stor risiko for at få kræft i æggestokke og underlivsbetændelse, derfor anbefaler vi at sterilisere hunkaniner som du ikke skal avle på.
Ofte vil din hankanin på et tidspunkt begynde at strinte urin, derfor anbefaler vi også kastration af din kanin, hvis ud har den indendørs.
Vetterslev Høm Dyreklinik har stor erfaring i sterilisation af hunkaniner såvel som kastration af hankaniner.
Når din kanin har været under bedøvelse i hos os, sender vi dig altid hjem med støttende Critical Care for at undgå f.x. mavetarm problemer. Vi er også opmærksomme på kaniners helt specielle stofskifte som kræver høj dosering af smertestillende medicin.
Din kanin skal have én vaccination som grundvaccination, og denne giver beskyttelse efter 3 uger. Derefter skal din kanin vaccineres en gang om året. Du kan allerede vaccinere din kanin fra 5 ugers alderen.
Myxomatose (kaninpest) skyldes et virus. De første tegn på sygdom viser sig ved hævelser i hovedet. ”Søvnige øjne” er et klassisk tegn. Ligeledes hævede læber, små hævelser indeni ørerne og hævelser omkring anus og kønsorganerne. I løbet af en dags tid eller to kan forandringerne blive så markante, at kaninen ikke kan se. Den får også gradvist sværere ved at spise og drikke, og i de fleste tilfælde dør kaninen inden for et par uger.
RHD (VHD) skyldes også et virus, men et andet end det, der forårsager myxomatose. Forløbet af RHD er også meget anderledes. De fleste RHD smittede kaniner vil dø hurtigt uden at vise tydelige sygdomstegn andet end en kort periode med tristhed og sløvhed, der varer nogle få timer. Blandt smittede kaniner, der lever lidt længere, kan sygdomstegnene være ret forskellige, f.eks. feber og kramper, der kan ende med koma og død i løbet af 12-36 timer. I nogle tilfælde ser man blodigt flåd fra næsen umiddelbart før døden indtræder.
Myxomatose kan spredes via blodsugende insekter, men også ved direkte kontakt mellem kaniner.
RHD virus spredes nemt mellem kaniner, idet virus udskilles i urin, afføring og sekreter fra smittede kaniner. Kaniner kan smittes ved direkte kontakt med smittede kaniner eller inficerede vand- og madskåle, seler, børster mm.
Nogle kaniner kan overleve uger eller måneder efter de bliver smittet med myxomatose, men for det meste vil kaninerne dø indenfor et par uger, som regel af en tilstødende lungebetændelse. Det er dog ikke alle inficerede kaniner, der dør af sygdommen – blandt vilde kaniner vil færre end 10 % typisk overleve.
Forløbet af RHD er væsentlig mere akut, og mange kaniner når ikke at vise sygdomstegn udover tristhed og sløvhed, før de pludseligt dør.
Der er flere metoder:
Myxomatose kan spredes via blodsugende insekter, som lopper og myg, så det er en god idé at kontrollere disse. Der kan anvendes myggenet og egnede insektbekæmpelsesmidler. Sørg endvidere for at kaninens strøelse er tør, så den ikke tiltrækker myg.
Vær varsom med at sammenblande kaniner ved f.eks. konkurrencer og udstillinger, og undlad altid at bruge andre kaniners udstyr.
Vaccination af kaniner mod myxomatose og RHD er også en mulighed, og der findes en vaccine, der beskytter mod begge sygdomme.
Hvis du vil vide mere er du velkommen til at ringe til klinikken på tlf. 57 66 33 01.
*Tirsdage er klinikken kun åben mod forudgående aftale – Tidsbestilling bedst kl 8-9 på tlf. 57 66 33 01
Udenfor vores åbningstid henviser vi til Karlslunde Evidensia Dyrehospital på tlf. 46 15 15 25 og Køge Anicura Dyrehospital på tlf. 70 25 02 02
Sig endelig til vagtdyrlægen at i normalt kommer her i klinikken, så vil dyrlægen sende oplysningerne til os. Vi vil bedre kunne fortsætte en evt. behandling.
Dyrlæge Jeanette Schmidt har gennemført en 3 årige Europæisk Videreuddannelse indenfor mindre husdyrs tand og mundhulesygdomme. Mulighed for rodbehandling og tandfyldninger i klinikken
*Vi arbejder efter kattevenlige, kaninvenlige og no-stress principper
*Vi er medsponsor for hjertestarter ved Høm Brugs.
© 2024 VH Dyreklinik – Designet af Aveo web&marketing