1) sætter sig grundigt ind i hvorfor det er vigtigt for kæledyret at tabe sig og komme i form
2) har opmærksomhed på detaljerne
3) får lidt hjælp fra dyreklinikken.
Når hunden eller katten taber sig og kommer i form får den ikke blot et længere liv, men også en bedre livskvalitet.
Hvorfor er det vigtigt for dit kæledyr at være normalvægtig?
Hvis din hund vejer blot 2-3 kg over dens idealvægt er den i farezonene for at udvikle mange alvorlige sygdomme. Hvis din hund er overvægtig er det desværre ikke et spørgsmål om om at den ‘kan ‘ udvikle følgesygdomme, men snarer et spørgsmål om hvornår og hvor mange følgesygdomme hunden vil få.Nogle at de sygdomme der kan være tale om er :
*Diabetes
*hjerte- og luftvejslidelser
*gigt
*forhøjet blodtryk
* kræft
*betændelse i bugspytkirtel
Desuden lever overvægtige hunde kortere end slanke hunde. De har tendens til at have mindre kontakt med deres menneskefamilie, de ligger mere ned og er mindre aktive og legesyge. Netop fordi den overvægtige hund ligger mere ned er det nemt at overse sygdomme, man tror at hunden blot er doven.
Det lyder jo nemt, hvis man indtager mindre energi end man forbruger så må man tabe sig. Det er dog ikke så simpelt alligevel. For det første må du aldrig indlede en slankekur uden at have forhørt dig hos din dyrlæge eller dyreklinikkens ernæringsvejleder. Der er nemlig visse stofskiftesygdomme som giver overvægt og nedsat aktivitet. Det er vigtigt at udelukke disse sygdomme samt andre helbredsproblemer, før man indleder vægttabet.
De fleste kæledyr taber sig bedst ved at blive sat over på et slankefoder. Her er det vigtigt at du i fællesskab med dyreklinikken finder det rigtige slankefoder for dit dyr da nogle helbredsproblemer som f.eks. sukkersyge og blæresten gør at dyret ikke kan tåle almindeligt slankefoder. Det er også vigtigt at du helt nøjagtig giver den mængde der bliver beregnet, giver du for meget taber dyret sig ikke og giver du for lidt kan der komme følgesygdomme af for hurtigt vægttab og underernæring.
Smid målebægret væk og frem med køkkenvægten. Undersøgelser har vist at man nemt giver 10-20 % mere end den tiltænkte mængde hver gang man afmåler med bægret. Har du en lille hund eller en kat som er overvægtig, kan du med fordel tælle det antal foderkugler dit kæledyr skal have dagligt. Husk at alt hvad din hund eller kat spiser har kalorier i- selv den mindste godbid. Det kan være tungen på vægtskålen som gør at dit kæledyr ikke taber sig.
Når du skal skifte foder, skal det helst gøres over en uges tid. I denne periode kan du blande det med dyrets gamle foder eller lade det nye foder være et ud af flere måltider. Hvis smagen er uvant kan du fx dryppe lidt vand fra en dåse ’tun i vand’ henover i starten.
Når man ser på folk som går tur med deres hunde, sker det oftest i et hyggeligt stille og roligt tempo. Hunden får lov at snuse og stoppe op mange gange under turen. Den går ikke hvis hunden skal tabe sig! At gå tur for at tabe sig er noget andet end at gå tur for at hygge.
Lad hunden være i kort snor, lad være med at se på hunden, giv f.eks kommandoen ’videre’ hvis hunden vil stoppe og snuse. Tempoet skal være raskt og du skal selv få varmen af det. Gå i et godt tempo på udvejen og lad så hunden snuse og tisse mv. på hjemvejen. Hvis din hund er meget overvægtig så lad dyrlægen rådgive dig om motionering. Hunde der lider af gigt kan med fordel få ordineret smertebehandling under vægttabet. Vi ser ofte at gigtsvage hunde bliver medicinfrie når de kommer ned på idealvægten.
De fleste kæledyr taber sig til normalvægt i løbet af 6 måneder. Hvis dette ikke lykkes skal vi ændre på strategien. Det normale er at hunden taber 2 % af vægten om måneden, dette kan dog variere.
Husk at dine kræfter bliver brugt på at give din hund et længere og sundere liv. Ofte er hemmeligheden bag hunde og kattes vægttab en god og kærlig men målrettet familie. Hunden forstår ikke at overvægten vil tage livet af den, derfor må du som ejer tage ansvaret for hundens helbred.
Vetterslev-Høm dyreklinik tilbyder gratis at udarbejde en plan for din hunds eller kats vægttab. Vi tilbyder gratis månedlige vejninger og bistand under vejs. I nogle tilfælde anbefaler vi en helbredsundersøgelse og evt. blodprøve før vægttabet påbegyndes, det gælder især meget overvægtige hunde og katte, eller den ældre hund/kat.
Vi arbejder sammen med dig for at din hund eller kat når målet som er et sundt og varigt vægttab.
*Tirsdage er klinikken kun åben mod forudgående aftale – Tidsbestilling bedst kl 8-9 på tlf. 57 66 33 01
Udenfor vores åbningstid henviser vi til Karlslunde Evidensia Dyrehospital på tlf. 46 15 15 25 og Køge Anicura Dyrehospital på tlf. 70 25 02 02
Sig endelig til vagtdyrlægen at i normalt kommer her i klinikken, så vil dyrlægen sende oplysningerne til os. Vi vil bedre kunne fortsætte en evt. behandling.
Dyrlæge Jeanette Schmidt har gennemført en 3 årige Europæisk Videreuddannelse indenfor mindre husdyrs tand og mundhulesygdomme. Mulighed for rodbehandling og tandfyldninger i klinikken
*Vi arbejder efter kattevenlige, kaninvenlige og no-stress principper
*Vi er medsponsor for hjertestarter ved Høm Brugs.
© 2025 VH Dyreklinik – Designet af Aveo web&marketing