Parodontose begynder med plaquedannelse. Plaque er et væskelag som består af slim og bakterier. Plaque dannes allerede 12 timer efter en tandrensning. Hvis det ikke fjernes vil tandsten dannes. Tandsten virker irriterende på tandkødet, pH vil ændres i mundhulen hvorved mere sygdomsvoldende bakterier kan leve. Disse bakteriers nedbrydningsprodukter gør at de væv som holder tanden fast i kæben langsomt nedbrydes.Resultatet er at tanden falder ud.
Parodontose findes I flere sværhedsgrader fra let rødme af tandkødet til alvorlig meget smertefuld tandkødssygdom.
Hvis parodontose ikke behandles vil tandkødslommerne blive stadig dybere og tilsidst vil kæbeknoglen nedbrydes.Vævet mellem hjørnetand og næsehule kan også nedbrydes så der dannes en fistelkanal mellem mund og næsehule; dette kan medføre store gener for dyret i form af nysen,hosten samt risiko for næsehule- og lungebetændelse. Blødningerne i mundhulen vil endvidere gøre det muligt for bakterier fra mundhulen at komme ind i blodbanen og skabe sygdom hos dyret. Belægninger på hjerteklapper, lungesygdomme,nyresygdomme og blodpropper i hjernen kan blive konsekvensen.
Behandling af parodontose afhænger dels af patientens samarbejdsvilje og dels af ønsket om og muligheden for at viderebehandle i hjemmet eller ej. Hvis ikke ejeren er opsat på at gøre et vigtigt stykke arbejde hjemme hver dag, er det bedst at bortoperere de pågældende tænder. Dyret har det fint uden en eller flere tænder.
Den sidder løst og der er betændelse omkring begge rødder. Desuden er kæbens knogle også begyndt at blive ødelagt af sygdommen. Der kan være risiko for at kæbebrud, hvis man lader tanden sidde.
Katte med resorptive læsioner vil ofte savle, vægre sig for at spise tørkost eller klø sig om munden. Dertil skal siges at ofte vil katte spille skuespil og ejeren vil ikke vide katten har syge tænder før de ser den i munden. Tandens rødder og emalje nedbrydes. Lidelsen er meget smertefuld for katten. Årsagen til sygdommen er endnu ikke klarlagt.
Hvis man opdager problemet i tide, kan man ofte undgå at tænderne bliver sygeligt forvoksede. Derfor anbefaler vi en årlig mundhule undersøgelse med lyskilde, for at kontrollere kindtænderne.
Kaniners tænder vokser hele livet. Fejlstillingen på billedet gør at fortænderne ikke rammer hinanden. Når tænderne ikke slides bliver de meget lange, og de underste tænder går ned i tandkødet.
Selvom vi kan undersøge kaninens tænder uden bedøvelse, kan tænderne ikke behandles uden bedøvelse. Vi anvender den nænsomste nyeste metode at bedøve kaniner på. Vi har stor erfaring indenfor kaninbedøvelse og behandling ved opvågning.
*Tirsdage er klinikken kun åben mod forudgående aftale – Tidsbestilling bedst kl 8-9 på tlf. 57 66 33 01
Udenfor vores åbningstid henviser vi til Karlslunde Evidensia Dyrehospital på tlf. 46 15 15 25 og Køge Anicura Dyrehospital på tlf. 70 25 02 02
Sig endelig til vagtdyrlægen at i normalt kommer her i klinikken, så vil dyrlægen sende oplysningerne til os. Vi vil bedre kunne fortsætte en evt. behandling.
Dyrlæge Jeanette Schmidt har gennemført en 3 årige Europæisk Videreuddannelse indenfor mindre husdyrs tand og mundhulesygdomme. Mulighed for rodbehandling og tandfyldninger i klinikken
*Vi arbejder efter kattevenlige, kaninvenlige og no-stress principper
*Vi er medsponsor for hjertestarter ved Høm Brugs.
© 2024 VH Dyreklinik – Designet af Aveo web&marketing